Windmolens

Introductie

Al tijden kan ik me opwinden, en hoor ik van mensen om me heen, dat de plaatsing van windmolens wat controversie met zich meebrengt. Nu weet, ga ik vanuit, een ieder dat deze apparaten er niet staan ter irritatie, maar ter winning van energie. Er zijn een aantal punten waarop mijn enthousiasme met betrekking tot windmolens sub optimaal is.

  • Het ontwerp op efficiëntie
  • Het ontwerp visueel
  • De grootte en hoogte van de molen
  • De grootte van de rotorbladen
  • De 'horizonvervuiling'
  • De plaatsing van de molens in de parken. Niet gecentraliseerd maar op grote afstanden van elkaar

Hoe dan?

Om de punten die eerder aangeschreven zijn, zal ik voorbeelden geven hoe ik denk dat deze veranderd kunnen worden, per stuk.

Efficiëntie

De standaard windmolens hebben 2 of 3 rotorbladen. Deze rotorbladen hebben hetzelfde ontwerp als de oude vliegtuigen hadden, sommige kleine vliegtuigen hebben deze nog steeds. Vanuit de kunstmatige intelligentie, met name genetische algoritmen, zijn er methodieken die het mogelijk maken een ontwerp te verfijnen, waardoor de efficiëntie wordt vergroot. Het punt bij de menselijke creativiteit is dat deze beperkt wordt door modellen die eerder zijn gezien. De GA's hebben deze restrictie niet, en kan, dmv een vorm op natuurlijke selectie, effectievere ontwerpen maken door deze te modelleren in windtunnel simulatie programma's. Los van de ontwerpen per windmolen, kan er ook berekend worden welke ontwerpen het beter doen wanneer de molens dichter bij elkaar staan, bijvoorbeeld door ze op verschillende hoogtes wind te laten vangen.

Visueel aantrekkelijk maken

Wanneer er verschillende modellen van molens zijn gemaakt, kunnen deze een werkbare artistieke eigenschap krijgen door verschillende kunstenaars de opdracht te geven om er een visueel aantrekkelijk ontwerp overheen te zetten. Denk bijvoorbeeld aan lichte kleurcombinaties.

Afmeting van de molens

Door het ontwerp effectiever te maken hoeven de windmolens minder groot, en hoog, geplaatst te worden. Dit kan veel geld schelen door de metalen constructie minder hoog te bouwen.

Windmolens en hun onderliggende afstand

De reden waarom windmolens zover van elkaar afstaan heeft te maken dat de rotorbladen wind tegenhouden, waardoor deze rond gaan draaien. Achter deze rotorbladen ontstaat een zogwerking, een vorm van turbulentie, hetgeen resulteert in een lagere windsnelheid (zie energie portal over de afstand tussen windmolens voor meer informatie). Los van de afstand, is ook de plaatsing vaak gebaseerd op rechte lijnen. Mijns inziens kan een meer willekeurige plaatsing ook van toegevoegde waarde zijn, of mogelijk in een niet triviale vorm.

Samenvatting

Door een combinatie van computer'intelligentie', gebaseerd op natuurlijke selectie, kunnen de ontwerpen van windmolens als individuen, en als groep, verbeterd worden. Door kunstzinnige mensen van deze ontwerpen verschillende kunstobjecten te maken, zien we niet alleen maar grijze massa's in een rijtje over een enorme afstand.

top